2023. júniusában is beírathatták a kolozsvári szülők gyermekeiket a város valamelyik bölcsődéjébe. Annak következtében, amit az RMDSZ is kezdeményezett, a tavalyi évben az önkormányzatok fennhatósága alá tartozó intézmények és az alkalmazottak, az oktatásügyi minisztérium hatáskörébe kerültek, módosult az iratkozási folyamat is. Ennek eredményeként vált lehetővé, hogy a magyar helyekre külön feltétel legyen a magyar gyerek, ezt pedig nemzetiségről történő nyilatkozat megléte vagy egyházvezetői igazolás a magyar etnikumról bizonyítja.

Kolozsváron, összesen 156 bölcsődei hely van fenntartva a magyar gyerekek számára a 2023/2024-es tanévben. Ezekből 50-et foglalnak el azok a gyerekek, akik még nem óvodáskorúak, így 106 helyet lehetett a mostani iratkozással elfoglalni. Erre a 106 helyre jelentkeztek összesen 115-en, akikből csupán 72 magyar gyereket vettek fel, a többieket azért nem, mert nem teljesítették az előírt minimális korhatár követelményeit.

Kolozsvárnak fontosak a bölcsődéi. A kolozsvári családoknak terveztük ezeket, szerves részét képezik a magyar fiatal felnőtt családok életében, tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy sikerüljön a gyereknek bejutni egy városi bölcsődébe. Most tehát arra bátorítom, arra kérem a kolozsvári magyar kisgyermekes szülőket, hogy bátran írassák be gyermekeiket a városi bölcsődék egyikébe, mert van esély arra, hogy megszerezzék ezt" – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Az RMDSZ Kolozsváron több mint egy évtizede következetesen dolgozik azon, hogy folyamatosan bővüljön a bölcsődei helyek száma, ezzel együtt a magyar csoportok száma is.

Oláh Emese, RMDSZ-es alpolgármester hozzátette: fontos, hogy ezeket a magyar gyerekeknek szánt helyeket, magyar gyerekek foglalják el, ez most már a szabályzatban is szerepel. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban mindazon új bölcsődék éptítése, kibővítése mellett, konkretizálódtak új bölcsőde építési projektek, mint például a Borháncs és az Írisz negyedben."