A megyei utakon való biztonságosabb közlekedés érdekében 188 gyalogátkelőhely kivilágítását, 376 világítóberendezés és 376 új oszlop felszerelését célozza meg az a határozattervezet, amelyet ma hagyott jóvá a Kolozs megyei képviselő-testület.

A gyalogátkelőhelyek megfelelő megvilágítást kapnak, intelligens LED-rendszerekkel látják el, mozgásérzékelőket szerelnek fel, amelyek szükség szerint be- vagy kikapcsolják a világítást, ezek áramellátása a meglévő elektromos hálózatról és napelemes rendszeren keresztül történik majd.

Nagyon időszerű az intelligens technológián alapuló gyalogátkelők kialakítása a megyei utakon, ezáltal reméljük érdemlegesen hozzájárulunk a közlekedésbiztonság javításához, a balesetek számának csökkenéséhez” mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Továbbá a közúti biztonságot segítené elő az a két speciális felszerelés is, amelynek beszerzésére rábólintottak a mai ülésen, mégpedig az elektromosan működtetett meghajtó egységből és egy kis kapacitású (AIRLESS) kézi gépből, illetve két elektromosan működtetett kompakt önseprő. A két projekt összértéke áfával 29,8 millió lej, ezeket a 2021-2027 Észak-nyugati Regionális Program keretében nyújtják be.