A korábbi évekhez hasonlóan, a kolozsvári magyar történelmi egyházak, intézmények, civil- és ifjúsági szervezetek közös összefogással több programpontból álló megemlékezést szervez a szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Október 23-án, a forradalom és a szabadságharc ünnepének napján, 13 órakor, a Sapientia EMTE, tordai úti épületében egy konferencia beszélgetés nyitja a programsorozatot. Az ’56-os szabadságharcról szóló beszélgetés meghívottja Kun Miklós professzor, Széchenyi-díjas történész. Ezt követően 15:30 órakor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a belvárosi unitárius templomban, amelyet 17 órakor ünnepi megemlékezés követ a sétatéri ’56-os emlékműnél. Az esemény meghívottja Dávid Gyula irodalomtörténész. A megemlékezést követően, 18 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban kerül sor az Őrizd a lángot! – Tóth Ilona életéről szóló rockopera. A helyszínen beszédet mond Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Az előadást követően kerül sor a programsorozat fénypontjára, a Mátyás király szülőháza elé tartó fáklyás felvonulásra. A jelképes 19:56 órakor, az igazságos király szülőháza előtt a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács előadására kerül sor, amelyet majd szintén egy látványos fáklyás felvonulás követ a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő sírjához.

,,Már hagyománnyá vált, hogy minden évben a kolozsvári magyarság közös összefogással megemlékezik a pesti és a kolozsvári srácokról. A nemzeti ünnepekre való megemlékezések megszervezése nem egy szervezet feladata, hisz ez minden magyar számára egyformán fontos, ezért is tartjuk fontosnak, hogy közös összefogással, egységesen tisztelegjünk a hőseink előtt.’’- nyilatkozta Balló Tamás, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke.

Továbbá, október 20-án, pénteken, 17 órakor, a BBTE Történelmi-Filozófia Karán egy iskolásoknak szóló történelmi vetélkedő veszi kezdetét, a Kolozsvár Társaság, a BBTE Magyar Történeti Intézetének és a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. Október 22-én, vasárnap, 17 órakor, a Vallásszabadság Házában, Kun Miklós professzor, Széchenyi-díjas történész előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Ugyanakkor, október 24-én, kedden, 18 órakor, az EME székház előad A Fekete Kéz: Adalékok a marosvásárhelyi és gyergyószárhegyi 1956-os csoportról címmel, Kozma Csaba újságíró, a Polis kiadó ügyvezető szerkesztője és Szabó Zsolt beszélgetését hallhatják. A beszélgetős szervezője a Kolozsvár Társaság. A programsorozat zárásaként, október 26-án, csütörtökön, 18 órakor, a Korunk Stúdiógalériájában S. Király Béla Sárgamellényben (2021) c. könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvbemutató szervezője a Kolozsvár Társaság.

Csakúgy, mint az ezelőtti években, a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy koszorú helyett ajánlják fel adományaikat. Ezúton Boros Olivér kezelési költségeinek kisegítésére gyűjtik az adományokat. Ezeket a helyszínen bedobhatják az adománygyűjtő dobozokba vagy bakszámlaszámra is utalhatják.

További részletek az ünnepségsorozat Facebook-eseményének leírásában olvashatóak: https://fb.me/e/8dvrjbKwP