Elsősegély tanfolyamot indított az RMDSZ kolozsvári szervezete partnerségben a Mathias Rex Egyesülettel a város tanintézményeiben, hogy úgy a pedagógusok, mint a diákok, de még a kisegítő személyzet is megismerje életmentés, az elsősegélynyújtás alapjait.

Az „ÉletmentŐ - Elsősegélynyújtás tanárnak és diáknak” névre keresztelt program keretében, a szervezők egy olyan ismeretterjesztő eseménysorozatot indítanak útjára, amely hiánypótlónak számít a magyar tanintézmények körében is. Az EU-s átlaggal ellentétben, Romániában nem kötelező az elsősegély-tanfolyam az iskolákban, így sem a tanárok, sem a diákok nincsenek felkészülve egy esetleges közeblépésre ha baleset történne.

„Két éve indítottuk a Kolozsvári Magyar Napokon az első ÉletmentŐ képzésünket, akkor láttuk, hogy igény van úgy a fiatal, mint az idős korosztály részéről, hogy anyanyelvükön tanulhassák meg az életmentés alapjait. Az év elején pedig szomorúan olvastuk, hogy egy diáklány élete megmenthető lett volna, ha az iskolai személyzet helyesen tudta volna alkalmazni Heimlich-fogást. Ennek apropóján vettük fel a kapcsolatot szakemberekkel és indítottuk el a fakultatív elsősegély tanfolyamunkat a város tanintézményeiben.” – mondta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke. A gyakorlati bemutatót dr. Imre István sürgősségi szakorvos, valamint Gyöngyösi Emma orvosasszisztens tartják, csakúgy mint a korábbi kiadások során.

Az első alkalomra a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvodában került sor, ahol a pedagógusok és a kisegítő személyzet is részt vett. A résztvevők elmondták, hogy azért vállalkoztak rá az egészen, hogy ne csak az asszisztens vagy a pedagógus tudjon közbeavatkozni ha baj történne, hanem akár igazgató vagy a karbantartó is ismerje az alapokat és, hogy mi a teendője.