Kolozs Megye Tanácsának mai ülésén elfogadták az önkormányzat és alárendelt intézményeinek 2024-es költségvetését.

Kolozs megye idei összköltségvetése 1,524 milliárd lej, a megyei önkormányzaté pedig 845 millió lej, 5,4 %-al nagyobb, mint tavaly. Beruházásokra, fejlesztésekre 335 millió lejt különítettek el, működésre pedig 486 millió lejt fordítanak.

„Élhető, fejlődő Kolozs megyét szeretnénk, ahol otthon érezzük magunkat, nekünk, az RMDSZ-frakciónak ez a legfontosabb célkitűzésünk. Az egészségügyi rendszer és az úthálózat fejlesztését prioritásként kezeljük, az infrastrukturális beruházások mellett hangsúlyt fektettünk a költségvetés összeállításakor a közösségépítő civil szervezetek támogatására, a digitalizációra és a környezetbarát beruházásokra, például az Erdélyi-szigethegység kerékpárút elkezdésére. 900-900 ezer lej áll rendelkezésre kulturális, illetve ifjúsági programokra, sportrendezvényekre 1 millió 50 ezer lej, míg egyházközségek számára 3,050 millió lej. Idén meg fogjuk nyitni a kulturális központként működő válaszúti Bánffy-kastélyt, a szükséges felszerelések beszerzéséről és a digitalizációs eszközökről is gondoskodtunk”– mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A megyei úthálózat korszerűsítésére és karbantartására 164 millió lejt különített el a Kolozs megyei önkormányzat, ebből 116 millió lejt európai uniós források tesznek ki.

Kórházi fejlesztésekre, eszközbeszerzésre európai uniós pályázatokkal együtt 75 millió lejt irányoztak elő az öt alárendelt kórház számára, a kolozsvári rehabilitációs kórház, a járványkórház. a gyermekkórház, a tüdőkórház és a borsai pszichiátria, továbbá a kolozsvári katonai kórház, az onkológia és a regionális gasztroenterológiai és hepatológiai intézet, a megyei kórház és a szívkórház részére is jelentős forrásokat szavaztak meg.

Kulturális intézmények finanszírozására 52 millió lejt terjesztettek elő, a magyar nyelvű Művelődés folyóirat szerkesztősége számára közel 632 ezer lejt, a Puck Bábszínház számára közel 4,6 millió lejt, a Transilvania Filharmónia részére 20,8 millió lejt. Oktatási intézmények működésére 81 millió lej áll rendelkezésre, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Iskolájának működését 1,9 millió lejjel támogatják, elektromos iskolabuszok beszerzésére pedig 36 millió lejt különítettek el.