Folytatja a város tanintézményeiben elindított elsősegély tanfolyamot a Mathias Rex Egyesület és az RMDSZ kolozsvári szervezete. A két évvel ezelőtt indított ÉletmentŐ képzés célja az, hogy úgy a pedagógusok, mint a diákok, de még a kisegítő személyzet is megismerje életmentés, az elsősegélynyújtás alapjait. 

Az újévben két tanintézménybe is sor került a képzésre, az első alkalomnak az Apáczai Csere János Elméleti Líceum adott otthont, a második kurzust pedig a Református Kollégiumban szervezték. A két iskolában a pedagógusok lelkesen fogadták a programsorozatot, több mint 60 személy sajátította el az elsősegélynyújtás alapjait. 

„Óriási sikernek örvend a két éve elindított ÉletmentŐ tanfolyam. Az elsősegélynyújtás alapjainak oktatása az iskolákban elengedhetetlen, és mivel ez sajnos nem része a tantervnek, ezért úgy gondoltuk, hogy bevisszük ezt az eseményünket a tanintézmények falai közé. Idén már két iskolába is eljuttattuk a kurzust, és mindkét alkalommal nagy lelkesedéssel fogadták a pedagógusok. A munkát továbbra is folytatjuk!” – mondta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke. A gyakorlati bemutatót dr. Imre István sürgősségi szakorvos, valamint Gyöngyösi Emma orvosasszisztens tartják, csakúgy mint a korábbi kiadások során.

,,Nagy öröm számunkra, hogy ekkora nyitottsággal és érdeklődéssel fogadták a kolozsvári magyar tanintézmények ezt a programsorozatot. Már csak az elsősegély nyújtás alapjainak elsajátítása is életmentő lehet bizonyos esetekben, ezért is szeretnénk minél több iskolába eljutni.  Fontosnak tartottuk, hogy ezeket a fontos tudnivalókat anyanyelvükön adjuk át az érdeklődőknek, hiszen így könnyebben bevésődnek az új információk az emlékezetünkbe. Hálásak vagyunk Dr. Imre István sürgősségi szakorvosnak és Gyöngyösi Emma asszisztensnek, akik fáradhatatlanul és óriási lelkesedéssel mutatják be ezeket a fontos tudnivalókat minden alkalommal.’’ – nyilatkozta Szikszai Orsolya, a Mathias Rex Egyesület elnöke 

Az „ÉletmentŐ - Elsősegélynyújtás tanárnak és diáknak névre keresztelt program keretében, a szervezők egy olyan ismeretterjesztő eseménysorozatot indítottak útjára, amely hiánypótlónak számít a magyar tanintézmények körében is. Az EU-s átlaggal ellentétben, Romániában nem kötelező az elsősegély-tanfolyam az iskolákban, így sem a tanárok, sem a diákok nincsenek felkészülve egy esetleges közeblépésre ha baleset történne. Az RMDSZ kolozsvári szervezete és a Mathias Rex Egyesület továbbra is folytatja a munkát, a szervezők arra törekednek, hogy minél több tanintézménybe eljusson az ÉletmentŐ tanfolyam.