Idén is meghirdette a Kolozs Megyei Tanács a civil szervezetek és egyházak számára vonatkozó pályázati felhívásait. Összesen négy kategóriában, kulturális és művelődési egyesületek, ifjúsági és diákszervezetek, egyházközségek, valamint sportegyesületek igényelhetnek támogatást kulturális és ifjúsági rendezvények szervezésére, templomok és egyházi épületek javítási munkálataira, valamint sporttevékenységek támogatására.

„A közigazgatási szolgáltatások digitalizációjának jegyében idéntől online is benyújthatják a pályázatokat a civil szervezetek és egyházak a https://public.cluj.archi platformon keresztül, ezáltal arra törekszünk, hogy minél egyszerűbb és gyorsabb legyen a pályázati folyamat a kedvezményezettek számára. Az RMDSZ-frakció nagy hangsúlyt fektet a közösségépítési célokra, olyan rendezvényeket és programokat támogatva, amelyek a magyar közösségek identitástudatának megőrzését, ezen közösségek gyarapítását és a hagyományok ápolását szolgálják. A kulturális és az ifjúsági alap kerete 900-900 ezer lej, az egyházi keret 3.05 millió lej, sporttevékenységekre 1 millió 50 ezer lejes keretet hagytunk jóvá” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A pályázatokat 2024. március 15-ig, 12 óráig lehet leadni elektronikus formában a https://public.cluj.archi platformon vagy Kolozs Megye Tanácsának iktatójában. A pályázati kiírás elérhető a https://cjcluj.ro/ honlapon.

„A pályázati programunk május 1. – december 20. közötti időszakra terjed ki, a kedvezményezetteknek legkevesebb 10 százalékos önrészt kell felvállalniuk minden projekt esetében. Az identitásőrző és hagyományápoló rendezvények, mint például a Kolozsvári Magyar Napok, a Kalotaszegi Magyar Napok, illetve különböző falunapok, községnapok és néphagyományainkat népszerűsítő programok támogatására kiemelten odafigyelünk minden évben” – hangsúlyozta Balla Ferenc RMDSZ-es megyei tanácsos, az oktatási bizottság elnöke.