A kolozsvári önkormányzat RMDSZ-es munkatársainak köszönhetően, a Kolozs megyei tanfelügyelőséggel közreműködve Kolozsváron kilenc állami bölcsőde indít magyar nyelvű bölcsődei csoportokat, a város különböző negyedeiben. 

2022-ben, RMDSZ kezdeményezésre is, az önkormányzatok fennhatósága alá tartozó intézmények és az alkalmazottak, az oktatásügyi minisztérium hatáskörébe kerültek, így, módosult az iratkozási folyamat is. Ennek eredményeként vált lehetővé, hogy a magyar helyekre külön feltétel legyen a magyar gyerek, ezt pedig nemzetiségről történő nyilatkozat megléte vagy s a magyar etnikumról szóló egyházvezetői igazolás bizonyítja. 

Kolozsváron, összesen 156 bölcsődei hely volt fenntartva a magyar gyerekek számára a 2023/2024-es tanévben. Ezekből 50-et foglalnak el azok a gyerekek, akik még nem óvodáskorúak, így 106 helyet lehetett a tavalyi iratkozással elfoglalni. Erre a 106 helyre jelentkeztek összesen 115-en, akikből csupán 72 magyar gyereket vettek fel, a többieket azért nem, mert nem teljesítették az előírt minimális korhatár követelményeit. 

A tavalyi évben megtörtént eset kiküszöbölhető. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete egy olyan felmérésbe kezd, amelynek célja, hogy feltérképezze a Kolozsváron élő magyar családok bölcsődei beiratkozási igényeit a 2024-es, 2025-ös, 2026-os évre, illetve, hogy a felmérést követően segítsen a szülőknek a gyerek bölcsődébe való beiratkozási eljárás során. 

Így, arra kérünk minden érdeklődő, illetve érintett szülőt, hogy töltse ki a következő űrlapot. Ugyanitt kérhetnek segítséget a bölcsődei beiratkozással kapcsolatban is: https://forms.gle/pozpMxxhDnfaeYVz9.

A cél közös, minden magyar gyermek kerüljön magyar csoportba! 

Köszönjük a segítséget!

Tisztelettel,

az RMDSZ Kolozs megyei szervezete