Európai uniós forrásokból és saját költségvetésből bővítették a kolozsvári reptéren az indulási utasterminált, a projekt összértéke meghaladta a 365 millió lejt.

„Prioritás számunkra a kolozsvári repülőtér fejlesztése, hiszen Erdély légi kapujáról van szó. A beruházás mérföldkövet jelent a reptér infrastruktúrájának fejlődésében, a bővített utasterminált, amely megfelel Románia schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatos minden előírásnak, két nap múlva kezdik üzemelni. Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy az Unió anyagi támogatása mennyire fontos Kolozs megye fejlesztése szempontjából. Most vasárnap nagy a tét, az uniós forrásokat továbbra is magyar közösségeink gyarapítására kell fordítani, ezért el kell mennünk szavazni, és fel kell mutatnunk közösségünk erejét, ahhoz hogy az RMDSZ EP-képviselői továbbra is a magyarság érdekeit képviselhessék Brüsszelben. Jelen kell lennünk ott, ahol a rólunk szóló döntések megszületnek, legyen az a helyi, megyei önkormányzat vagy az Európai Parlament” ‒ nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A repülőtéri infrastruktúra fejlesztésére és korszerűsítésére irányuló jelentős beruházások – az utasterminál bővítésétől a kifutópálya meghosszabbításáig – jelentős hatással vannak az üzemeltetési kapacitásra és az utasforgalmi szolgáltatásokra. A beruházás következtében indulási terminál mintegy 7200 négyzetméterrel bővült, két új beszállókapu jött lére a külföldi járatok számára és egy kapu a belföldi járatok részére, valamint a parkolóplatform is csaknem 9000 négyzetméterrel lett nagyobb. Tavaly rekordszámú, több mint 3,2 millió utas fordult meg a légikikötőben, nélkülözhetetlenné vált az indulási utasterminál bővítése.

2008 óta a Kolozs Megyei Tanács több 400 millió lejjel járult hozzá a repülőtér fejlesztéséhez, valamint további 30 millió lejjel támogatja a kifutópálya bővítéséhez szükséges területek kisajátítását.