„Az elmúlt 20 év legjobb eredményét értük el nem csak országszerte, de a megyében is. A magyar közösség megtisztelt bizalmával, mi ezt munkával köszönjük meg, úgy a helyi és megyei önkormányzatokban, mint az Európai Parlamentben” – mondta el Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

Ma sajtótájékoztató keretében értékelték ki a vasárnapi választási eredményeket az RMDSZ Kolozs megyei szervezeténél. A Kolozs megyei tanácsosi listára több mint 43 ezer szavazatot, a kolozsvári tanácsosi listára több mint 17 ezer szavazatot, az EP listára majdnem 43 ezer szavazatot kapott az RMDSZ.

„Jó csapattal, felkészült jelöltekkel vágtunk neki az idei kampánynak. Ezt bizonyítja az is, hogy rekord mennyiségű szavazatot kaptunk a megyében. A következő 4 évben 7 települést vezet majd RMDSZ-es polgármester, 130 önkormányzati képviselőre számíthat majd a magyar közösség. A Kolozs Megyei Tanácsba remélhetőleg már hat tanácsos dolgozik majd a megyei önkormányzatban a közösségünk érdekeiért” – ismertette Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

A városi tanácsosi listára érkezett szavazatokról, valamint a választási kampányról Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke számolt be. „Köszönöm a kolozsváriaknak a bizalmat! Büszkeséggel tölt el hogy mi kolozsváriak megmutattuk hogy van erőnk! Több mint 17 ezer szavazat 4 teljes mandátumot hozott a szervezetnek. A városi lista ennyi szavazatot 2004 óta nem kapott. Köszönöm az önkénteseknek, munkatársaknak, jelölteknek, választmányi tagoknak, urnabiztosoknak és mindenkinek aki hozzájárult ehhez a sikerhez. Számunkra egy hatalmas felelősség és feladat amit munkával fogunk meghálálni!” – nyilatkozta az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.  

Kisbács községben Balázs János, Tordaszentlászlón Asztalos István, Várfalván Mărginean János, Kalotaszentkirályon Póka András György, valamint Körösfőn továbbra is Bodis László marad a polgármester. Buzában Csatlós Árpád, valamint Magyarszováton Balázs István Botond nyert polgármesteri mandátumot.

Aranyosgyéresen sikerült visszajutni a helyi tanácsban, ugyanakkor nőtt az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma Bánffyhunyadon, Szászfenesen, Kisbácsban, Körösfő, Erdőfelek, Magyarkályán, Magyarkapus, Kolozs és Katona községekben.