Június 9-én Kolozs megyében is nagy sikert aratott az RMDSZ. A hét polgármester mellé sikerült eggyel több megyei önkormányzati képviselői mandátumot is szerezni 2020-hoz képest.

Rekordszámú szavazatot sikerült hozni a június 9-i választásokon. Míg 2020-ban csupán 29 144-en szavaztak az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosi listájára, 2024-ben 43 339 személy szavazott bizalmat a jelöltjeinknek. A következő 4 évben 7 települést vezet majd RMDSZ-es polgármester, 130 önkormányzati képviselőre számíthat majd a magyar közösség” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

A Kolozs megyei önkormányzatban Vákár István, Balla Ferenc, Rés Éva, Antal Géza, Szabó-Csorba Zsuzsanna Emese, valamint Lörinczi Zoltán alkotják majd az RMDSZ frakciót.

Kolozsváron a helyi tanácsosi listára több mint 6 ezerrel több szavazat érkezett 2020-hoz képest. A szuperválasztási év első szavazásán az RMDSZ helyi tanácsosi listája 17 583 szavazatot kapott a kincses városban, amely négy önkormányzati képviselő bejutásához elegendő, így a Oláh Emese, Azzola Katalin, Dr. Bódizs György és Andacs Zsolt Levente képviseli a magyar érdekeket a kolozsvári helyi tanácsban.

Kolozs megyei nyertes polgármestereink:

  • Asztalos István – Tordaszentlászló
  • Balázs István Botond – Magyarszovát
  • Balázs János – Kisbács
  • Bodis László – Körösfő
  • Csatlós Árpád – Buza
  • Mărginean János – Várfalva
  • Póka András György – Kalotaszentkirály.

Az önkormányzati választásokra az RMDSZ Kolozs megyei szervezete összesen 14 polgármesterjelöltet állított. A megméretkezők közül nem szerzett tisztséget Oláh Emese Kolozsváron, Márton Henrietta Judith Bálványosváralján, Zeng János Tordaszentmihályon, Balla Ferenc József Magyarkapuson, Szöllösi Sanda Magyargorbón, Grúz István Bonchidán, valamint Antal István Bánffyhunyadon.

A Kolozs megyei közigazagatási egységek több mint felében van helyi önkormányzati képviselője az RMDSZ-nek.

Ami a helyi önkormányzati képviselőket illeti sikerült növelni a mandátum számokat 12 közigazgatási egységben: Dés, Bánffyhunyad, Kisbács, Körösfő, Szászfenes, Magyarkapus, Erdőfelek, Magyarkáján, Kolozs, Katona. Az előző önkormányzati választásokhoz képest sikerült Aranyosgyéresen is visszakerülni a helyi tanácsba.

9 közigazgatási egységben viszont kevesebb helyi tanácsost sikerült küldeni 2020-hoz képest, Szépkenyerűszentmárton községben idén nem sikerült listát indítani a helyi közösségnek. Bár ebben az évben újra sikerült listát indítani Apahida községben, nem gyűlt össze a szükséges szavazatszám a tanácsosi mandátum megszerzéséhez.

Elnyert önkormányzati képviselői mandátumok közigazgatási egységekre bontva:

 

Közigazgatási egység

Mandátumok

Ajton

1

Alsódetrehem

1

Aranyosegerbegy

3

Aranyosgyéres

1

Bálványosváralja

4

Bánffyhunyad

4

Bonchida

3

Borsaújfalu

1

Búza

3

Dés

2

Egeres

5

Erdőfelek

3

Gyalu

2

Gyeke

1

Harasztos

2

Kajántó

1

Kalotaszentkirály

7

Katona

2

Kisbács

7

Kiskalota

1

Kolozs

3

Kolozsvár

4

Körösfő

6

Magyargorbó

4

Magyargyerőmonostor

1

Magyarkályán

3

Magyarkapus

4

Magyarpalatka

1

Magyarszarvaskend

1

Magyarszovát

4

Mikeháza

1

Mócs

1

Nemeszsuk

1

Ördöngösfüzes

2

Szamosújvár

3

Szászfenes

3

Szék

7

Torda

1

Tordaszentlászló

7

Tordaszentmihály

4

Tordatúr

2

Várfalva

7