Az elektromos buszok vásárlása egy újabb lépést jelent a város forgalmának és környezet szennyezésének csökkentése érdekében. A projekt célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése Kolozsváron, 31 elektromos busz beszerzésével, valamint 18 lassú és 5 gyorstöltő állomás telepítésével és üzembe helyezésével. Ezekkel a buszokkal pedig régi, dízelmotoros autóbuszt terveznek leváltani.

Szerencsésnek mondható, hogy nem jelent újdonságot az elektromos buszok használata kincses városunkban. Az intézkedés hatékonyabb, kényelmesebb tömegközlekedést biztosít, és csökkenti a személygépkocsik használatát, így hozzájárul a közlekedési széndioxid kibocsátás mérsékléséhez. Jelenleg Kolozsvár tömegközlekedési flottájának 50%-a elektromos jármű, beleértve az elektromos buszokat, villamosokat és trolibuszokat is" – nyilatkozta Andacs Zsolt-Levente, RMDSZ-es helyi tanácsos.

Az új buszok a kolozsvári tömegközlekedési rendszer részei lesznek, és a következő vonalakon fognak közlekedni: 35, 46B, 24B. A beszerzés összértéke körülbelül 31,4 millió euró, és európai finanszírozásból valósul meg. Kolozsvár önkormányzata 28,3 millió lejjel járul hozzá.